Zekeres Fest: Nové dni mesta už „na ceste“

Zekeres Fest: Útjukra indultak az új városi napok

2019 júniusában a maga megszokott formájában utoljára került megrendezésre a Szepsi Kulturális és Sportfesztivál. A rendezvényen ugyanis Szilágyi Adriana, a Városi Művelődési Központ igazgatónője váratlanul bejelentette: a fesztiválnak ilyen formában vége. Azóta sok híresztelés látott napvilágot az új városi napokkal kapcsolatban, azonban 2020 februárjában végre napvilágot látott annak megújult formája Zekeres Fest néven. Arról, hogy mit takar az elnevezés, mik a legfontosabb tudnivalók róla és milyen út vezetett az új koncepció megszületéséig Szilágyi Adrianával beszélgettünk.

Először is, igazgatónő mi vezetett egy új városi nap gondolatának megszületéséig?

A szepsi városi napok utolsó változtatására még 2015-ben került sor. Az elmúlt években azonban sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy a fesztivál jelentősége és küldetése egyre jobban elkopik. Erre a problémára még a 2019-es városi napok megrendezése előtt ráeszmélve éreztük úgy, hogy lépnünk kell, akkor azonban már időszűkében voltunk, hogy bármi drasztikusat is léphessünk. Első dolgom volt ezért már május végén, hogy összehívtam csapatomat és együttesen konzultáltunk a dologról. Felvázoltam nekik céljaimat és elképzeléseimet, melyek kiindulópontnak számítottak a további munkálatok során. Alkalmazkodva a kor kihívásaihoz fontos volt számomra, hogy a tradicionálist és a modernt egybeolvasszuk, így egy teljesen új jelenséget teremtve. Az első lépés az új városi napok felé az volt, hogy személyesen jelentettem be a júniusi fesztiválon a jelenlegi állapotok végét. 

Hogy született meg az új név?

Az új városi napokkal teljesen szakítani kívánunk az eddigi bevett hagyományokkal és szokásokkal, s valami egészen újat szeretnénk alkotni. Így jutottunk el a névváltoztatásig is. A kiindulópont az volt, hogy már a névnek is sugallania kell, valami újról van szó, mégis éreztesse, hogy ez rólunk szól, bennünket reprezentál s őrzi hagyományainkat. Ez meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult. Szerencsére azonban kaptunk kívülről egy jó ötletet, hogy ha már Szepsi akkor Zekeres, hiszen ez volt a város legelső elnevezése. A név azonnal elnyerte tetszésünket, következő lépésként pedig már csak megtoldtuk a modernek számító Fest szócskával, így született meg a maga nemében a Zekeres Fest, mely elnevezés ötvözi a hagyományost a modernnel. 

Térjünk rá a főbb változásokra. Mit kell tudnunk az új fesztiválról?

Először is, hosszú idő után először fordul elő, hogy nem június végén, de szeptember első hetén kerülnek megrendezésre a városi napok. A második nagy változás, hogy újra több napossá válik a fesztivál. Ami a helyszínt illeti, - bár itt „visszatérésről” beszélhetünk – mégis mi lehetne jobb hely egy tradicionális fesztiválnak, mint a történelmi városmag? Így ezúttal újra a város centrumában élvezhetik a látogatók a városi napokat. A fesztiválprogramokat tekintve, az olyan identitástudatunk, mint a palóc vagy a borhoz fűződő viszonyunk és helyi értékeink kiemelt fontosságúvá váltak az új városi napok arculatában. Így születtek meg az olyan programok, mint a hagyományos palóc ételek készítése, Szepsi Laczkó Máté „életrekeltése”, valamint a tradicionális családkép erősítéseként megvalósuló hagyományos gyermekjátékok és azok bemutatása, de nem szeretnék még most mindent elárulni. Részletes marketingtervvel rendelkezünk, melynek része az is, hogy folyamatosan fogjuk informálni a nagyközönséget a fesztivál rendezvényeiről. Akik viszont a jelent kedvelik leginkább, azoknak sem kell csüggedniük, hiszen ahogyan már tudomást szerezhettek róla, a 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő Zekeres Fest fellépői nem mások lesznek, mint az I.M.T. Smile és Rúzsa Magdi. Mindemellett még emlékeztetnék arra a tényre, hogy februártól már a fesztivál elővételes jegyei is megvásárolhatók, ezekről és minden egyébről bővebb információt talál a városi napok hivatalos weboldalán: www.zekeresfest.sk.