Galéria 2018

Home / Galéria 2018

2022.2021. 2020. | 2019 | 2018. | 2017. | 2016. | 2015.

A hóhullás igencsak varázslatossá tette a 2018. december 15-én és 16-án tartott karácsonyi vásárt és koncetet, ahol Péter Szabó Szilvia dallamain keresztül hangolódhattak a látogatók az ünnepekre a város főterén. A karácsonyi hangulatot biztosították a csillogó díszek és a sziporkázó fények. A hideg idő ellenére sokan eljöttek, hogy meghallgassák az iskolák fellépését. Az est fénypontja a magyarországi Péter Szabó Szilvia koncertje volt. Az énekesnő a NOX együttes tagjaként sok sikert ért el, több zenei díjat, arany- és platinalemezeket is magáénak tudhat. 2005-ben együttesével ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2016 óta szóló énekesnőként koncertezik. Péter Szabó Szilvia idén egy vadonatúj stúdióalbummal örvendeztette meg rajongóit. Az énekesnőt az "Ébredő" című lemezről kérdeztük. Péter Szabó Szilvia koncertje remek hangulatot teremtett a karácsonyi vásár színes forgatagában.

A Bódva Sportklub a művelődési központtal karöltve 2018. december 16-án megszervezte a Karácsonyi futás hetedik évadát. 114 futó, férfiak és nők álltak starthoz e napfényes rendezvényen, hogy teljesítsék a kétszer négy és fél kilométeres távot Szepsi utcáin. A legnehezebb a hegyre való felfutás volt. A verseny abszolút győztese az iglói Tomáš Kamas volt 33p 20mp idővel. A junior kategória győztese és egyben Szepsi legjobb férfi futója a regionális atletikai klub tagja, Denis Fridmanský lett, aki az összesített versenyben a harmadik helyet érte el. A 37 nő közül a nagymihályi Alena Farkašová ért célba elsőként, aki ezzel megvédte a tavalyi győztes címet, hiszen a csaknem kilenc kilométeres útszakaszt 40p 4mp alatt teljesítette. A város legjobb női futójaként a junior Harajda Réka végzett. Boros Róbert, a rendezvény fő szervezője megelégedését fejezte ki úgy a verseny, mint az időjárás szempontjából. A verseny kiértékelése után a versenyzőkre tombola és finom leves várt Dobos Zoltán konyhájából. Foto: Adrián Juríček photography

Szepsi főterét már az adventi koszorú és a karácsonyfa díszíti. Ünnepi fénybe öltözött a városi hivatal épülete is. A város polgármestere, Slavomír Borovský, felesége Zuzana Borovská társaságában meggyújtotta az első adventi gyertyát. A művelődési központ szervezésével a Živena és az Asszonykórus dalai emelték az esemény fényét.Városunk adventi koszorúját megszentelte a római katolikus plébánia dékánja, Mons. Gábor Bertalan, a gyertya meggyújtásánál jelen volt a református egyházközség gondnoka, Molnár Sándor is.

Nemcsak a húszéveseké a világ! - címszóval illethetnénk az 2018. október 29-én megrendezett nyugdíjas bált, mely a Városi Művelődési Központ jóvoltából jött létre. A hónapok sorában október az idősek tiszteletét élvezi. Városunkban is ennek jegyében rendezték meg az idei nyugdíjas bált, ahol több mint 150-en jöttek össze, hogy egy jót mulassanak, táncoljanak és énekeljenek, mert a kikapcsolódás mindenkinek jár. Az est programját színesítette a Živena, az Asszonykórus, a Nyugdíjas klub mellett működő énekkar és az Észak Utcai óvoda gyermekei. A talpalávalót a Classic zenekar szolgáltatta.

A szombati bor- és szüretfesztivál és kolbászkészítő verseny nagyszerű hangulatban telt. A zsűri, illetve a választók jóindulatáért 10 csapat versengett. Az immár hagyományos kolbászkészítő verseny népszerűsége Szepsiben nemcsak a jóízű és friss hústermékeknek, hanem a jó hangulatnak is köszönhető. A csapatok tagjai mindig beosztják egymás között a kolbászkészítés munkafolyamatát, igy volt ez most is az amfiteátrumban. Munkájukat és a kóstolgatás kellemes perceit a Túlélő zenekar tette még kellemesebbé. A versenyzők célja a győzelem volt, de a kolbász mellett más finomságok is várták a vendégeket. A jókedvről Jožko-Jožka, népi mesélő jellegzetes tájszólásával gondoskodott. Műsorába bevonta a nézőket is, köztük Szepsi polgármesterét. Humoros hangulatban folytatódott a díjak átadása is Jožko-Jožka vicces megjegyzéseinek köszönhetően. A győztesnek járó díjat a Szülői Tanács csapata nyerte a „Vidám Zebra“- Északi utcai Óvodából. A kolbászhoz jó borokat kínáltak a hazai bortermelők, melyek kóstolását a Bravo zenekar tette felejthetetlenné.

Az Astorka Pozsonyi Színház művészei, Marián Miezga, Lukáš Latinák, Róbert Jakab, Vladimír Kobielsky és Juraj Kemka az általuk leggyakrabban és egyben legnagyobb sikerrel előadott színjátékkal mutatkoztak be Szepsiben, 2018. szeptember 30-án, vasárnap. Az „Akire jut az a szó“ című őrült komédián jól szórakoztak a nézők a kultúrház nagytermében. A humoros történet egy zárt helyiségben játszódik öt férfi és egy fegyver társaságában. A szereplők mindegyikének más-más elképzelése van a hatalom fogalmáról. Egyszer egy maffiózó, másszor egy hazafi, egyszer egy szegény rokkant, máskor egy arisztokrata, majd egy értelmiségi döntött mások életéről. Az öt színész megállíthatatlan forgatagát indította el a poénoknak, melyek mindenkit megnevettettek.

A Szepsi Városi Művelődési Központ a Tücsök Szabadidő Központtal karöltve 2018. szeptember 20-án szórakoztató-ismeretterjesztő játékot szervezett városunk utcáin az alapiskolás és gimnáziumi diákok számára. A szervezők 9 állomáshelyet alakítottak ki érdekes feledatokkal, melyek megoldása által a gyerekek megismerhették Szepsi történelmi nevezetességeit. Az egyik állomás például Szepsi Csombor Márton emlékműve volt, amelynél a diákok azt a feladatot kapták, hogy egy vaktérképen jelöljék meg azokat a helyeket, ahol városunk nagy utazója járt. A versenyzők útja innen a Szepsi Laczkó Máté bormúzeumba vezetett, ahol a vezetőjük elmesélte a tokaji aszú történetét, majd azt a feladatot kapták, hogy egy szalmaszál segítségével vezessék át a vizet egyik pohárból a másikba, s ezáltal megtanulták, hogyan töltik át a borászok a bort a hordókból az üvegekbe. Érdekes feladatot kaptak a résztvevők a kovácsműhelyben is, a városi erődnél, valamint a katolikus templomnál, ahol a város címerének szimbólumait keresték. Ezután meglátogatták Szojkáék Kapuját és Szepsi Laczkó Máté szobrát is, ahol színes borcímkék készültek. Megoldásra váró feladatokat kaptak a gyerekek a zsidó zsinagógánál és a barlangnál is. A rendezvénynek mindenki a győztese volt, aki eljött, hogy játékkal töltsön el néhány kellemes és érdekfeszítő órát és így mégjobban megismerje Szepsi város történelmét.

A Szepsi Asszonykórus megalakulásának 40.évfordulója A népdal és a néphagyományok őrzői immár negyven éve azok a szepsi asszonyok, akik 1878-tól töretlenül énekelnek. Az elmúlt héten ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját a Szepsi Asszonykórus. 1978-ban a Szepsi Csemadok Alapszervezet sugallatára összeállt egy maroknyi énekelni szerető asszony, hogy egymástól megtanulják nagyanyáik, dédanyáik énekét, és azóta is szüntelenül énekelnek. A csoport szeptember 14-én ünnepelte megalakulásának 40.évfordulóját a szepsi Városi Művelődési Központban. A Szepsi Asszonykórus első vezetője Nagy Ildikó volt. Sajnos az ünnepségre nem tudott eljönni, azonban levelében fejezte ki érzéseit a csoport iránt. A vezetést Nagy Ildikó Képes Saroltára ruházta, aki nagy tisztelettel fogadta ezt a nemes feladatot. Ma már negyven éve, hogy vezetőként, hol lelkes éneklő tagként részt vállal a csoport munkájában. Az évek hosszú sora alatt a számtalan dicséret mellett részesültek már Arany Páva díjban, Nívódíjban, Kiváló Aranyat is nyertek és háromszor ítélték oda az Asszonykórusnak a Vas Lajos díjat Budapesten. Az ünnepelteket köszöntötte Köteles László, a Csemadok Szepsi Alapszervezete nevében, Szilágyi Adrianna, a Városi Művelődési Központ igazgatónője, Boda Ferenc és Csoltko Jenő, Zachariás István és Petrás Irénke, a Magyar Közösség Pártja nevében, Vitéz Erika, Demko András, a szilasi Szivárvány népdaléneklő csoport, a Živena éneklőcsoport és Rezes Gyula. A köszöntések sora az est folyamán folytatódott, majd a szeretetvendégség után az asszonykórus bemutatta, hogy amennyire szeretnek énekelni, olyan nagyon szeretnek táncolni is. További sok és sikeres munkát kívánunk a Szepsi Asszonykórusnak!

A városi művelődési központ újra megszervezte a hagyományos szepsi kenyérsütést, amelyet a Művészeteket Pártoló Alap támogatott. Kedden, 2018. szeptember 11-én bárki megsüthette saját kenyerét a kovácsmúzeum udvarában, diákok és felnőttek egyaránt. A friss kenyér mindennapjaink természetes velejárója, de nem volt ez mindig így Szepsiben sem. A pékmester mesélt a kenyérsütés eredetéről és múltjáról és sok érdekességet is megtudhattak az érdeklődők többek között a ropogós kenyér sütésének hozzávalóiról és módjáról. A tésztából mindenki megformálhatta a saját kenyerét és különféle magvakkal díszíthette, amit aztán haza is vihetett. Ezen a kellemes délelőttön a résztvevők beleleshettek a pékmesterség titkaiba.

2018. szeptember 8-án az amfiteátrumban a művelődési központ a helyi népművészeti csoportokkal karöltve megszervezték a Folklorika című népművészeti fesztivált. Népdaloktól zengett az egész környék a népművészeti együttesek jóvoltából! A szervezők ezéven is színes műsorral várták a rendezvényre látogatókat. A hazai és vendég együttesek a legjobbat nyújtották a dal- és tánckészletükből. A rendezvény a régió hazai és kisebbségi népi kultúráját volt hivatott erősíteni. A programot Milena Nográdi és Erika Švedová fellépése nyitotta meg, de nem hiányoztak a helyi csoportok sem. Fellépett a Živena asszonykórus Peter Ďuri Tomko harmonikajátékával kísérve, a Pántlika népművészeti gyermekcsoport és a Búzakalász Bodollóból. A makranci Cserepszín is megörvendeztette a nézőket műsorával. Csakúgy zengett az amfiteátrum a Košicky špivaci férfikar dalaitól! A bükkszentkereszti Horenka és Agyagbanda is - akik népművészeti tevékenységükkel hozzájárulnak a magyarországi szlovákság összetartásához - is elfogadták meghívásunkat. A kiváló néptáncos, Marek Rudňanský is bemutatta a tudását. A tehetséges népművelők, az Abovčan Csányból gyönyörű népviseletben és kitűnő koreográfiával örvendeztettek meg bennünket: egy jellegzetes abaúj lakodalmast láthattunk tőlük, amelyet a vendégszereplőkkel együtt adtak elő. A már harmadik éve sikeres Folklorika nem titkolt célja a fiatalság bevonása a népmüvészetek ápolásába és továbbörökítésébe. Az Abočan is várja köreibe a fiatalokat az egész környékről! Az eseményt, amelyet a városi művelődési központ szervezett, állami forrásból a kisebbségek kultúráját pártoló alap támogatta. Bár Szepsiben az egész év folyamán követik egymást a népi jellegű rendezvények, a Folkorika ezek közül mégis talán a legszínesebb, ami már most indokolja a következő évad tervezését.

A Szlovák Nemzeti Felkelés 74. évfordulója alkalmából 2018. augusztus 30-án, csütörtökön a Štefan Moyzes Gimnázium parkjában a Negyedik Ukrán Front 1945-ben elesett katonái emléktáblájánál leróttuk kegyeletünket és elhelyeztük az emlékezés koszorúit. Az emlékezést a Živena asszonykórus nyitotta meg, amelyet Slavomír Borovský polgármester beszéde követett, de a helyi iskolák igazgatói és a kultúrközpont igazgatója, Szilágyi Adriana is méltatták beszédükkel a hősök emlékét. Szilágyi Adriana ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 1945-ös események megváltoztatták az egész szlovák nemzet életét. A polgármester kiemelte az emlékezés fontosságát és azt, hogy a ma élő nemzet szabadságát az elődök vívták ki. A Szlovák Nemzeti Felkelés központja Besztercebánya volt. 1944. október 27. éjszakáján a német hadsereg leverte a felkelőket, akik partizánokként folytatták a harcot egészen hazánk 1945-ös felszabadításáig. Az emlékezés néhány résztvevője ősei által személyesen is érintett.

Városunk ezéven sem feledkezett meg legjobb diákjairól, és a művelődési központ szervezésével 2018. június 5-én díjazta igyekezetüket és ügyességüket. A kultúrház nagytermében gyűltek össze azok a fiatalok, akik életük részévé tették Gandhi mondását: "Légy te a változás, amelyet látni akarsz a világban!" E hagyományos rendezvényt a Szepsi Művészeti Alapiskola "Zuškári" nevű drámacsoportja nyitotta meg a "Dankáról és Jankáról" szóló színpadi előadással. A művelődési központ igazgatónője, Szilágyi Adrianna üdvözölte a résztvevőket és megköszönte a kitüntetés várományosainak egészévi munkájukat.. A diákok tudásuk és szakmai készségeik által elért eredményeikért kapták a kitüntetést, melyeket hazai és nemzetközi olimpiákon értek el különféle tangyárgyakban, de társadalmi és kulturális tevékenységeik és jótékonysági kezdeményezéseik is elismerést érdemeltek. A város minden iskolájából kiválasztott kitüntettek száma 34 volt, ebből 26 egyén és két csoport. Munkájuk méltatása után átvették díjaikat Slavomír Borovský polgármestertől és Vranai Klára hivatalvezetőtől. A polgármester köszönetét és büszkeségét fejezte ki ünnepi beszédében.

A Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából a Szepsi Városi Könyvtárban az év folyamán 4 hagyományőrző kézműves játszóházra kerül sor: tojásfestés, kosárfonás, gyertyaöntés és mézeskalács díszítés. Könyvtárunk a 4 hagyományőrző kézműves foglalkozásra 1.500,- Euró támogatást kapott. 2018. március 22-én és 23-án városunkban működő 4 alapiskola diákjai látogattak el a könyvtárba, hogy elsajátítsák a hagyományos tojásfestés alapjait, melyet a Gömöri Kézműves Társulás tagja: Palencsár Magdolna. Tőlük megtudhattuk, hogy a húsvéti tojás a húsvéttal mint egyházi ünneppel van szoros kapcsolatban. Az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás ősidők óta az élet és az újjászületés szimbóluma. 2018. június 14-én és 15-én városunkban működő 4 alapiskola diákjai a hagyományos kosárfonást próbálták elsajátítani a Hagyományőrző Barátok Egyesületének két tagjáva: Smolnická Monika vezetésével.

Hétvégén életre kelt a a bodollói halastó a Bodollói Napok és a Gyermeknap alkalmából. Az ünnepség résztvevői kellemes pillanatokat töltöttek a csodálatos környezetben. A szervezők megrendezték a 13. horgászversenyt. A legjobb horgászoknak a polgármester, Borovský Slavomír adta át a díjakat. A gyerekek érezték magukat a legjobban, amihez „Ľubo bácsi“ szórakoztató programja is hozzájárult, de rész vehettek különböző vetélkedőkben és kipróbálhatták a lovaglást is. Minden korosztály jól érezhette magát. A népművészetek kedvelői hazai és magyarországi csoportok fellépésének örülhettek. A Pántlika, az Öszirózsák, a Živena, a Cserepszín, a Fügedi dalárda és az Árvalányhaj népdalaikkal gondoskodtak a kellemes szórakozásról. De teret kapott a Voltage és a Túlélő zenekar is. A rendezvényt a művelődési központ és a város szervezte a „Víz és élet“ és a Csemadok közreműködésével. A nap tetőpontja a tábortüz és László Attila koncertje volt Máté Péter dalaival. Az ünnepnapot a DJ NRG diszkója zárta.

Régen mindenki maga sütötte meg a kenyerét, hetente egyszer, hogy kitartson a család számára a következő hétig. 2018. május 29-én a szepsiek megpróbálhatták a hagyományos házi kenyérsütést. Az alapiskolás gyerekek és a felnőtt látogatók a Szepsi Kovácsműhely udvarán ismerkedhettek meg a kenyérsütés mesterségével. A pék megmutatta a munkafolyamat különböző lépéseit. A gyerekek a kenyereket fonatokkal, magvakkal díszítették. A pékmesterség gyönyörű foglalkozás, és aki egyszer ezt megtanulja, minőségi termékek kerülhetnek ki a keze alól. Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy a gyermekek megismerjék az alkotás szépségét. A saját kenyér megsütése elégedettséggel töltötte el a gyermekeket és már előre örülnek a szeptemberi folytatásnak. Az állami segítséggel létrejött rendezvényt 1000 euróval támogatta a Művészeteket Támogató Alap.

Ezéven is megszerveztük a Szepsi Babfesztivált, amely finom ételek főzésével és kóstolásával, családias és vidám légkörben zajlott. Mivel a babételek elkészítése időigényes, a vetélkedő csapatok már délelőtt munkához láttak. Közben a házi készítésű termékeket árusítók is felállították sátraikat. A fesztiválon résztvettek a lengyel, magyar és cseh partnervárosok képviselői is. Az ételek alapját többnyire saját termesztésű tarkabab képezte. A Makranci Tűzoltók és a "Család vagyunk" nevű csapat először vettek részt versenyzőként a fesztiválon. A verseny végén 14 résztvevő csoportot értékelt a zsűri, egyúttal a Tisztítsuk meg Szepsit! - kampány résztvevőit is megjutalmazta a polgármester, Slavomír Borovský. A fesztivál vendégeit az All Devils együttes szórakoztatta és a Garagulya Kompánia gólyalábakon. A zsűri számára nem volt egyszerű dolog a 14 babétel közül kiválasztani a legfinomabbat. A harmadik helyen a Betyárok, a másodikon a Cseresznyeklub Polgári Társulás, az első helyen pedig az encsi csapat végzett. A hagyományos ételek fesztiválja volt ez, hiszen elődeink sokszor a húst váltották ki a hüvelyesekkel és sokkal többször főztek babot, mint mi manapság. A jó hangulatú rendezvényen mindig szivesen vesznek részt a főző csapatok és sokan már most azon törik a fejüket, mit főznek majd jővöre!

Szepsi főterén már áll a hagyományos májusfa, melyet ezéven is a szakközépiskolás fiúk állítottak fel! Régen a fiúk szerelmük jeléül állítottak májusfát a lányoknak, manapság viszont a város egyetlen, közös májusfával követi e szép hagyományt, amelyet most is az iskolások ünnepi műsora kísért. Felléptek a CsH utcai Alapiskola és a Boldog Salkaházy Sára Iskolaközpont tanulói. A Városi Művelődési Központ munkatársai, mint fő szervezők a Szakközépiskola diákjainak közreműködésével e szép hagyomány megtartására törekednek. A fiúk a kultúrprogram végeztével felállították a színes szalagokkal díszített fát, mint a város női iránti tisztelet és mint az év legszebb hónapjának jelképeként.

A jelentős természetvédelmi nap, a Föld Napja alkalmából a Városi Művelődési Központ képzőművészeti versenyt hirdetett „Élet a réten, erdőben és vízben“ címmel. A városi parkban kiállított alkotások kiértékelése 2018. április 23-án, hétfőn zajtott le. A csodás alkotásoknak közös a céljuk – megvédeni a bolygónkat a jövő generáció számára.

A tavaszi időszak hagyománya szerint az emberek kivonulnak az utcára a szalmával kitömött, női ruhába öltöztetett kiszebábuval. 2018. március 23-án Szepsiben is újra életre kelt ez a hagyomány: eltemettük a telet, üdvözöltük a tavaszt! A Főtéren elhangzott ünnepi beszéd után az Északi utcai Alapiskola tanulói vidám műsorral csalogatták ki a meleg napsugarakat. Népviseletbe öltözve mondókákkal, táncokkal és dalokkal örvendeztették meg az óvodás, iskolás és felnőtt közönséget. Ezután énekszóval kísérték a kiszebábut a Bódva-partra, ahol a város polgármestere, Slavomír Borovský a Bódvába dobta a meggyújtott bábut. Reméljük, hogy e szertertás után a tél a kiszebábuval együtt elúszott már és örülhetünk a tavasznak!

Kiváló komédiát láthattunk 2018. március 19-én a kultúrházban Marta Sládečková, Dominika Kavaschová és Martin Mňahončák, szlovák színészek előadásában "És velem mi lesz, szerelmem?" címmel. A színpadi mű Tatiana Kusá "És velem mi lesz, kedvesem?! című rádiójátékából született. A nagyszerű Marta Sládečková az elhanyagolt feleség szerepét játszotta. A gyermektelen Pokorný házaspár, a fordítói munkát végző Margit és programozó férje Bohuš a szürke, dolgos hétköznapokban nem szentelnek egymásnak figyelmet. A pár élete gyökeresen megváltozik, amint a ház asszonya ajtót nyit a gyönyörű és stílusos Scarletnek, aki azzal a határozott céllal érkezik, hogy beköltözik a házaspárhoz és harcol az asszony férjéért. A megtelt nézőtér a városunkban már vendégszerepelt művészeknek köszönhető, hiszen színészi tehetségüket már volt alkalmunk megismerni legutóbbi előadásuk alkalmával.

Mára többéves hagyomány, hogy az ünnepi önkormányzati ülés keretén belül a város díjazza az élet bármely területén tevékenykedő embereket, ezzel is elismerve munkájukat, a közösségért tett önzetlen cselekedeteiket. 2018. február 16-án került sor arra a díjátadó ünnepségre, ahol három Városi Díjat és egy Polgármesteri Díjat adtak át. A meghitt hangulatú díjátadó ünnepségre a Városi Művelődési Központ nagytermében került sor. Az ünnepi díjátasdás kísérő programját a Művészeti Alapiskola növendékei szolgáltatták. A város polgármestere doktor Borovsky Slavomír úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nemcsak a díjazottak tevékenységét szeretné elismerni, hanem a családi hátteret és munkaközösséget is, amely hozzásegítette a díjazottakat, hogy kiemelkedően aktív tagjai mai napig a város életének. Továbbá beszédében a kultúra fontosságára, valamint a gondolkodás reformjának szükségességére mutatott rá. A 2017-es évben a Városi Önkormányzat határozata alapján a kultúra és a zene szeretetének kiművelésében tett áldozatos munkájáért díjazták Rostásová Helenát, a Művészeti Alapiskola ének- és zongoratanárnőjét. Kostura Jozefet, mint hosszú töretlen időn át tevékenykedő önkéntes tűzoltót, aki egyben a városi tűzoltóállomás létesítésében vállalt nagy szerepet Városi Díjban részesítették önzetlen munkájáért. A városi önkormányzati képviselők javaslata alapján Városi Díjban részesült Dr.Halász Péter, aki történelmi írásaival, kutatásaival, megjelentetett újságcikkeivel a Bódva-völgye és a város jó hírének öregbítésén fáradozott hosszú éveken keresztül. Több szervezetnek országos és regionális szinten is a vezetőségi tagja volt, mint a Szlovákiai Természet- és Tájvédelmi Szövetségnek, a Csehszlovákiai Könyvtárosok Szakszervezetének, a Szlovák Könyvtárosok Egyesületének, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének megalapításában részt vállalt, jelenleg is tagja a kassai Henszlmann Imre Történelmi Társaságnak, valamint helyi szinten tagja a római katolikus egyháztanácsnak és három cikluson keresztül városi képviselő is volt. Szepsi város polgármesterének díjában részesült Zborai Imre, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának titkára, aki számtalan kulturális és társadalmi rendezvény szervezésével, a magyar kultúráért tett önzetlen munkájával érdemelte ki elismerését. Fontos, hogy büszkén vállaljuk hovatartozásunkat, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez és aktív tagjai legyünk a közösségnek, mert csak így mondhatjuk el magunkról, bárhová is repít a szél a nagyvilágban, hogy mi lélekben szepsiek vagyunk és azok is maradunk.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ezen alkalomból világszerte megemlékezünk a magyar kulturális értékekről. Városunkban sem történt másként. A Szepsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár valamint a társszervezők rendezésében került sor a magyar kultúra emlékünnepségre. A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya és a további társszervezők, a Szepsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Csemadok Szepsi Alapszervezete, a Buzitai Községi Hivatal és Önkormányzat, a Csemadok Buzitai Alapszervezete, a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, a kassai Thália Színház és a Csemadok Kassai Városi Választmánya közösen szervezték a Magyar Kultúra Napja emlékünnepségeit Buzitán, Kassán és Szepsiben. Szepsiben szombaton délután a városi művelődési központ nagytermében a Csali Gyermek Néptáncegyüttes,a Fölszállott a páva népzenei- és néptánctehetség-kutató verseny néptáncegyüttesek kategóriájának 2016-os győztese lépett fel a Magyar Kultúra Napjának alkalmából tartott rendezvényen. A rendezvény fővédnökeként ünnepi beszédet mondott Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja. Valamint az eseményt megtisztelte jelenlétével Borovský Slavomír, Szepsi város polgármestere és felesége, Zachariaš István, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke és a Területi Választmány további tagjai, a Bódva-völgyi települések polgármesterei, a helyi és környékbeli intézetek vezetői és a történelmi egyházak képviselői A műsorban közreműködött Demko András, versmondó Nagyidáról, a Cserepszín Éneklőcsoport Makrancról és a csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport. Az emlékünnepségen sor került a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjak átadására. A díjat Fekete Ilona, a Cserepszín Éneklőcsoport vezetője és Šňír Mária, a csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport vezetője kapta. Az ünnepi est házigazdája és műsorvezetője Bartók Csaba volt. A nap megünneplésének gondolatát ifj.Fasang Árpád vetette fel elsőként, aki így szólt az ünnepről: "ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is".