Galéria 2020

Home / Galéria 2020

 

 

2022.2021. 2020. | 2019 | 2018. | 2017. | 2016. | 2015.

 

A hónapokig tartó munka meghozta gyümölcsét. A felújított nagyterem elegánsabbnak tűnik. A városi tanács idei utolsó ülésére a felújított Városi Művelődési Központ nagytermében került sor, amely a méltóságteljesebb környezetnek köszönhetően a szokásosnál kissé kivételesebb volt. Rendkívül büszkék vagyunk a gyönyörűen felújított nagytermünkre. Bízunk benne, hogy a nagyközönség mihamarabb megcsodálhatja majd a különböző rendezvényeinken. A munkálatokkal azonban még nem végeztünk. A következőkben még egyéb apróbb teendők várnak ránk, amelyeknek köszönhetően a terem minden pici részletét tökéletesítjük.

2020. augusztus 31-én a Szlovák Nemzeti Felkelés kitörésének 76. évfordulójára emlékeztünk. Ezen alkalomból az Inkubátorházban kiállítással egybekötött emlékünnepélyre került sor. Borovský Slavomír, a város polgármestere és Szilágyi Adriana, a Szepsi Városi Művelődési Központ igazgatónője tisztelettel adóztak a SZNF hősei előtt. A Živena asszonykórus énekével tarkította az eseményt. A SZNF évfordulójának napján tisztelettel és hálával emlékeztek mindannyian a hősi harcosokra, katonákra és partizánokra, ugyanis ez a nap nagy emberáldozatok sokaságával áll kapcsolatban, melyeknek vérét az igazságosság és a szabadság nevében ontották ki.

Bőrből készült termékek, melyek ránézésre és tapintásra is kellemesen hatnak. A bőr gyönyörű és tartós anyag, mely sosem megy ki a divatból. Tulajdonosával együtt öregszik, gyönyörű patinát kap, és ugyanakkor semmit sem veszít funkcionalitásából és szépségéből. Következő workshopunkon Rácz Árpád és Ingrid a hagyományos népművészetre és annak modern dizájnnal való áthidalására összpontosítottak. A bőr szerelmesei mind megtalálhatták a nekik megfelelőt a fantázia határát súroló temérdek termék közül. A bőrműves csupán kis mértékben korlátozott az anyagok használatát illetően, így bármit megvalósíthat, ami csak eszébe jut. Különböző méretű és színű kézitáskákat, táskákat, illetve öveket. A bőr ma egyszerűen IN. Önök is meggyőződnek róla, miután megnézik, milyen gyönyörű termékek készülhetnek belőle. Az ügyes résztvevők karkötőket készítettek, amelyeket végül hazavihettek.

Szepsiben a nyári szünidő végeztét a szervezők bevált hármasának igyekezetei tették jellegzetessé – a VMK, a VSK és a sportközpontot üzemeltető BK Lineas a szepsiek számára próbálták azt színesebbé varázsolni szabadidős és az ünnepi pillanatok jegyében, melyek a jelenlegi körülmények között egyáltalán megvalósulhatnak. 2020. augusztus 15-én, szombaton a sportközpontban bográcsételek főzőversenye zajlott, kellemes kulturális programokkal és számos látnivalóval a gyermekek, illetve a felnőttek számára. A terület már 11 óra előtt kezdett fokozatosan megtelni , s a népszerű versenyen 7 csapat mérettette meg magát. Mindent főztek, amit egy üstben főzni egyáltalán lehet: a klasszikus gulyástól a vadételeken át egészen a pörköltig. Kóstolóból akadt bőven, bár a 700 látogató ellenére mégsem fogyott el minden. De nagyszerű ízelítő volt a vidéki Kentucky Jack együttes is, mely a délutánt örökzöld dallamokkal gazdagította. A gyermekek, mint általában, élvezték az ugrálóvárat, a lovaglást, de figyelmesen hallgatták az erdőtanárokat is, akik különféle oktató jellegű játékokat készítettek számukra. A birkózó bemutató, az íjászat vagy a légpuska lövöldözés mind elbűvölték a fiatalokat. Élénkítőnek hatott horgászegyesület gyermekeknek szóló felvilágosítása is, melynek célja az volt, hogy jobban megismertesse őket ezzel a népszerű hobbival és sporttal. A főzőverseny győztese a Poľovníček polgári társulás csapata lett, melynek ételét a 3 tagú zsűri a legjobbként értékelte. A zsűri elnöke a város hivatalvezetője, Vranai Klára volt, tagjai pedig Hegedüs József és Csizmár Imre.

Színezni nemcsak ceruzákkal, akvarellekkel vagy pasztellekkel lehet. Festeni ugyanis lehet homokkal is. Minderről a Városi Művelődési Központ nyári kézműves műhelyének résztvevői is meggyőződhettek. Karin Mikulášová, kassai előadónak köszönhetően homoktechnikával készítették képeket. A hagyományosnak nem nevezhető művészeti módszer nagyon egyszerű, ugyanakkor mutatós, s még a kisgyermekek számára is könnyedén elsajátítható. Még azon turistákat is érdeklődéssel töltöttel el a kézműves műhely, akik csupán a kiállítás megtekintésére érkeztek, így abba belekapcsolódva saját kezűleg készítettek emléktárgyakat, melyeknek köszönhetően biztosan emlékezni fognak a Szepsiben eltöltött időre. Nézzék csak, mi mindent alkottak a kreatív művészek.

Csokrok, melyek nem hervadnak. Eredetiek, gyönyörűek és illatosak. Lehetnek megfelelő ajándékok vagy figyelmességek, melyek nem utolsó sorban nagyon hasznosak is. Titkuk, hogy szappanból készülnek. A különféle színekben pompázó dekorációkat a Városi Művelődési Központ által ismét megrendezett kreatív műhely résztvevői készítették Ivanka Vaňová előadóval. A kreatív édesanya bemutatta az eredeti dekoráció elkészítésének lépéseit is. Képzeletük mellett a kreatív résztvevőknek szappanmasszára, különféle formákra, festékekre és illatszerekre volt szükségük, s máris hozzá is láttak az alkotáshoz. Nézzék csak, a kis és nagy látogatók ügyes kezeinek köszönhetően milyen gyönyörű alkotások születtek a Kovács műhely udvarán.

Az ember sokkal könnyebben tanul meg valami újat, ha azt a valmit élvezi, és ez fontos is neki. Czizmár Klaudia számára a szalvéta technika, ill. a dekupázs a hobbijává vált, és ezen tevékenység iránti szenvedélye megfertőzte A mesterség aranyat ér című workshop harmadik sorozatának résztvevőit is. A Városi Művelődési Központ ismét a Kovács műhely udvarán üdvözölhette az ügyes érdeklődőket, ahol a művészet szak újdonsült abszolvensének köszönhetően gyönyörű motívumokkal díszített ajándéktárgyakat tanultak meg díszíteni. Sok résztvevő ezért kedvet kapott a dekupázsolás tovább folytatására. Örülünk, hogy ezúttal is hozzájárulhattunk a szabadidő hasznos eltöltéséhez a nyáriszünet ideje alatt.

Vasárnap, 2020. július 12-én a Hegyalatti Sportközpontban nagyszabású Családi napra került sor. A város kulturális- és sportszervezetének közös szervezésében megrendezett esemény példátlan érdeklődést keltett az ezernél is több látogatóban. Nem csoda, hisz március eleje óta, amikor is kitört a COVID-19 fertőzés okozta járvány, ez volt az első tömeges jellegű esemény, temérdek látnivalóval. Még a hidegebb időjárás is - mely az előző naphoz képest csaknem 10 fokkal esett vissza - sem tántorított el sok családot a szórakozástól vagy a versenyen való részvételtől. A sportolóknak a Time4fun polgári társulás által vezetett kerékpárversenyen lehetőségük volt feszegetni határaikat, melyre 80 versenyző jelentkezett. Más sportágakat az Athletic Legion Club szepsi atlétái és a Hegymászó klub hegymászói vettek védnökségük alá. A látnivalók közül talán a legnagyobb nézői sikert a professzionális szepsi tűzoltók mutatványa okozta, akik annak keretén belül tűzoltó felszereléseket ismertettek. A gyermekek élvezték az ugrálóvárat, az arcfestést, a cukorka esőt, a Haliganda szórakoztató programját, de a kreatív műhelyt is, melynek keretén belül kipróbálhatták az agyagozást. Ami a szülőket illeti, ők a Bowling Club által üzemeltetett Sportközpont LINEAS büféjének kapacitását és minőségét tesztelhették a kültéri ülőhelyekkel együtt, mely a sok hónapos társadalmi szétválasztás után most nagyon jól jött nekik. Köszönet a látnivalókkal teli nagyszerű délutánért a Városi Művelődési Központnak és a Városi Sportklubnak, akik mindezen tevékenységeket nehéz körülmények között is, a fertőzés lehetséges kockázataira gondolva, bravúrosan helytállva bebiztosították.

A kreatív műhelysorozat következő résztvevői kipróbálták kezük ügyességét és megismerték őseink bölcsességét. Smolnická Monika és fia, Dávid, a Hagyományok Barátainak Egyesülete tagjainak köszönhetően fiatalok és idősek egyaránt megtanultak gomba, gyümölcs vagy egyéb finomságra szolgáló kosarat fonni. A munka során peddignádat használtak. A workshop ideje alatt a résztvevők ellazultak a kreatív munka során, s a végén a Kovács műhely udvarán ébredtek, ahol a történelem egy apró szeletének lehelete járta be őket.

A VMK épületének földszintjén található Infocentrum helyiségeinek kiterjedt rekonstrukciójára február és március között került sor. Nagy köszönet jár a város polgármesterének és az egész városvezetésnek, valamint ingatlan- és épületkezelési osztály munkatársainak, s nem utolsó sorban a VMK munkatársainak az együttműködésért. Nekik köszönhetően nemcsak mi, hanem a felújított Infocentrum minden látogatója élvezheti annak gyönyörű helyiségeit.

A mesterség aranyat ér. Erről a gyermekek maguk is meggyőződhettek azon műhelymunka során, melynek keretén belül kipróbálhatták magukat az agyaggal való kreatív munkában. Schmiedt Olga szakértői vezetése alatt a kovácsműhelyben egyedi dekoratív tárgyakat modelleztek. A Városi Művelődési Központ ily módon hangsúlyozza a hagyományőrzés fontosságát. A kézművessé mindig is szerves részét képezte a város életének, s ezen kreatív műhelynek köszönhetően ezt most a résztvevők is felismerték. Az agyaggal végzett munka bizonyos készségeket és gyakorlatot igényel. Mivel a résztvevők először dolgoztak agyaggal, a fazekas tanácsait a legapróbb részletükig meghallgatták. Elsajátították, hogyan kell az agyaggal dolgozni, és megtanulták annak munkafolyamatát. Lassacskán, a szakértő vigyázó szemei alatt a résztvevők a rögökből dekoratív tárgyakat készítettek, melyekkel biztosan megörvendeztetik szeretteiket. A gyermekek fejlesztették munkakészségüket, finom motoros képességeket, de ugyanúgy kreativitásukat és fantáziájukat is. Megérintett bennünket a gyermekek lelkesedése, s a tudat, hogy néha mennyire kevés is elég az örömhöz. A rendezvényen kiállításra kerültek Schmiedt Olga gyönyörű munkái, melyek nemcsak a gyermekek, hanem a kézműves tárgyak minden szerelmese számára példaként szolgáltak. A Városi Művelődési Központ, összpontosítva a hagyományos kézműves mesterségekre, a nyári hónapokban további kreatív műhelyekkel készül a nyilvánosság számára.

Bár első ránézésre úgy tűnt, nagyon sok munka vár ránk, mi mégsem hagytuk magunkat eltántorítani tőle, és a Művelődési Ház munkatársaival hozzáláttunk a Kovács műhely udvarának rendbetételéhez. ,,Mert amilyen az udvar olyan a gazda“ - tarja a közmondás. A díszkerttel kezdtük, amelyre már jócskán ráfért a felfrissítés és most szemetgyönyörködtető hellyé változott minden idelátogató vendég számára. Reméljük, hogy majd mindenki jól érzi magát nálunk.

Ha felkeresik a szepsi köztemetőt, sok régi szepsi személyiség, fontos ember sírhelyét is megtalálhatják. Itt vannak eltemetve a régi iparos családok sarjai, lelkészek, papok, katonák, városatyák, régi hivatalnokok. Dr. Halász Péter helytörténésszel látogattunk el az emlékek és a rég elhalt szepsiek végső nyughelyét rejtő temetőbe. Az ő segítségével sikerült felmérnünk a régi, értékes sírhelyek, sírkövek állapotát, beazonosítani azokat az emlékeket, amelyek megérdemlik, hogy megőrizzük őket a következő generációk számára. Sok, itt eltemetett híres embernek ugyanis már nem élnek leszármazottjai, így a megőrzésük és karbantartásuk a város feladatává vált. A mostani generáció küldetése megfelelő helyet találni azoknak a még megőrzött, de már nem az eredeti helyén található sírköveknek is. A helytörténész ismertetése sok érdekes történetre irányította a figyelmünket, olyanokra is, amelyek szinte megdöbbentik a mai szepsieket. Mindezekből kifolyólag tudatosítanunk kell történelmi felelősségünket, hagyományainkat és történelmi személyiségeink, emlékének megőrzéséért, mert érvényes az az örök igazság, miszerint, akik ismerik múltjukat, azok elkerülik annak hibáinak újra-elkövetését és újraélését.

A múlt héten, szerdán a VMK irodájában került sor a város legszebb szájmaszkja versenyének kamraértékelésére. A versenyt Dr. Borovský Slavomír polgármester felügyelete alatt a Városi Művelődési Központ szervezte. Tekintettel a verseny szervezésének és megnyitásának korlátozott lehetőségeire a városi hivatal médiaosztálya műszaki támogatást nyújtott annak megvalósításában. A verseny meghirdetésére a város hivatalos Facebook oldalán került sor, mely a városi újság után a MoldaVArietas nevet viseli. Az érdeklődők számára két hét állt rendelkezésre, hogy kreatívan értelmezzék a témát, és képességeikhez, valamint találékonyságukhoz mérten kész alkotássá forrasszák azt. A határidő lejártáig a versenyre 16 résztvevő jelentkezett, de csak azok a szájmaszkok kerültek bele az internetes szavazásba, melyek megfeleltek az előírt feltételeknek. A szervezők sajnálatukat fejezik ki, hogy ennek megfelelően kizárásra került több gyönyörű és kézműves szájmaszk is, amelyek sajnos nem feleltek meg a "város motívumai" kritériumnak. Az internetes szavazás az alkotók neveinek közzététele nélkül zajlott április 21-től 24-ig a város Facebook oldalán. Szájmaszkokat külföldi résztvevők is kommentálták, és csodálatukat fejezték ki az alkotók találékonysága és a versenyművek esztétikája iránt. A legtöbb szavazatot Hodermarská Anka a város címerének motívumaival hímzett szájmaszkja kapta. A második helyen Kovács Nika végzett kézzel festett szájmaszkjával, melyen egy galambot a város sziluettjét ötvözött. A sorban pedig a harmadik Zima Jakub lett, aki a Szent Rókus kápolnát ábrázolta, ami a kolerajárvány áldozatainak megtestesült szimbóluma, mellyel a 19. században a szepsi lakosok küzdöttek. A polgármester, mint a projekt szerzője, azonosult az internetes szavazás eredményeivel, így a szakértői zsűri a nyertes munkákat már nem értékelte, és 2020. május 6-án, szerdán nyertesnek átadta a díjat – a pénzbeli jutalmat – valamint aláírta a köszönőleveleket minden résztvevő számára. A vitrin az összes versenyben résztvevő munkával együtt a Városi Művelődési Központ földszintjének korábbi F klubjában kerül kiállításra, mely 2020 szeptemberig lesz megtekinthető. Minden versenyzőnek és szavazónak szívből köszönjük.